Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Διάχυση σεμιναρίου Βαρκελώνης με δημοσίευση στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ της Πάτρας


Το 46ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών άνοιξε φτερά... με το erasmus+


Το 46ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών μετά από αξιολόγηση πήρε την τέταρτη θέση σε πανελλήνιο επίπεδο για έργα Erasmus + KA1.Το σχολικό έτος 2018 -2019 ξεκίνησε το ταξίδι του...

Ο τίτλος του έργου είναι: "Ανοίγουμε φτερά στον ψηφιακό ουρανό και αγκαλιάζουμε τον κόσμο" με κωδικό: 2018 - EL01 - KA101 - 046718. 

Το project περιλαμβάνει θεματικές που σχετίζονται με την ένταξη προσφύγων και μεταναστών στα ευρωπαϊκά σχολεία και στην κοινωνία και ψηφιακά εργαλεία ενσωματωμένα μέσα στη διδασκαλία. Οι κινητικότητες περιλαμβάνουν courses και job shadowing. 

Στις 4 Νοεμβρίου 2018 η παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ του Σχολείου (Παναγόπουλος Αθανάσιος, Γκοτσοπούλου Μαρία, Αμπλά Μαρία και Τσέλος Παναγιώτης) άνοιξε φτερά και πέταξε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Εκεί παρακολούθησε σεμινάριο με τίτλο: "Η ένταξη των μειονοτήτων, των μεταναστών και των προσφύγων στα ευρωπαϊκά σχολεία και κοινωνία". Ο οργανισμός υποδοχής που οργάνωσε το σεμινάριο ήταν ο Shipcon Limassol Ltd.

Το σεμινάριο πρόσφερε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες για συζητήσεις σχετικά με το ρόλο της εκπαίδευσης στη συνολική προσπάθεια ενσωμάτωσης των προσφύγων και των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ήταν ένα ουσιαστικό μάθημα για όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση, όπως διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί επίσημης και άτυπης εκπαίδευσης, εκπαιδευτές, δημόσιοι υπάλληλοι υπεύθυνοι για εκπαιδευτικές πολιτικές, ηγέτες των κοινοτήτων, κοινωνικοί λειτουργοί, ΜΚΟ και προσωπικό πολιτικών οργανώσεων.

 Στο τέλος της επιμόρφωσης όλοι οι συμμετέχοντες απέκτησαν γνώσεις και πρακτικές για να αντιμετωπίσουν τις πολιτισμικές διαφορές μέσα στην τάξη και να αξιοποιήσουν στο έπακρο την πολιτισμική ποικιλομορφία. Να υιοθετήσουν την πολιτιστική πολυμορφία και τις βέλτιστες πρακτικές για να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν πολιτικές αποϊσοποίησης. Να κατανοήσουν τη σημασία της απόκτησης εθνικής γλώσσας για την ένταξη των μειονοτικών ομάδων και των μεταναστών, να εφαρμόσουν τις καλύτερες πολιτικές διαφοροποίησης και να λάβουν θετικές ενέργειες.

Το σεμινάριο πρόσφερε επίσης συνθήκες για βελτίωση της ξένης γλώσσας (αγγλικά) στην επικοινωνία με άλλους συναδέλφους και εκπαιδευτές  καθώς και γνωριμία με ξένες κουλτούρες  και νέα πολιτισμικά στοιχεία. 

Δόθηκε χρόνος και ευκαιρίες για επισκέψεις σε σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της Βαρκελώνης (Sagrada Familia, La Pedrera, Πάρκο Montjuic καιTibidabo). Επειδή η πτήση ήταν μέσω Παρισιού, για λίγες ώρες έγινε επίσκεψη και στον Πύργο του Άϊφελ. Οι επισκέψεις αυτές αποτέλεσαν και ένα φόρο τιμής στο έτος 2018 το οποίο έχει ανακηρυχτεί ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς!!! 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρουν πολύτιμες εκπαιδευτικές εμπειρίες, ανοίγουν ορίζοντες και προωθούν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στο έργο του δασκάλου στις καθημερινές εκπαιδευτικές δράσεις.




   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου