Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Επίδοση Βαθμολογίας και Εορτασμός 25ης Μαρτίου



10 η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Αγαπητοί γονείς,
    Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 46ου 12/Θ   Δημοτικού Σχολείου  Πατρών σάς προσκαλεί στο Σχολείο την Δευτέρα  18 Μαρτίου  2019,   και ώρα 13.15 , προκειμένου  να παραλάβετε πρώτα τους μαθητές/τριες και στη συνέχεια 13.20-14.00  την επίδοση της βαθμολογίας του Β΄ τριμήνου (τάξεις Γ΄+Δ΄+Ε΄+ΣΤ΄). Για τους μαθητές των τάξεων Α΄ και Β΄ δεν προβλέπεται Έλεγχος Προόδου (θα γίνει μόνο προφορική ενημέρωση). Το ολοήμερο θα λειτουργήσει κανονικά για όσους μαθητές παραμείνουν  εκείνη την ημέρα. Οι εργαζόμενοι γονείς που επιθυμούν γονική άδεια για να απουσιάσουν από την εργασία τους  να μας ενημερώσουν νωρίτερα  για να την  έχουμε έτοιμη.
Την Παρασκευή 22/3/2019 οι μαθητές της ΣΤ΄ θα παρουσιάσουν τη γιορτή για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου προς όλους τους γονείς  στις  8.15 π.μ,  και στη συνέχεια στις 9.30-10.40 π.μ  περίπου  θα αποχωρήσουν όλοι οι μαθητές με ευθύνη των γονέων  τους.  Την ημέρα αυτή δε θα λειτουργήσει το Ολοήμερο.
Ο Διευθυντής του Σχολείου και ο Σύλλογος Διδασκόντων
                                               

Η Β' τάξη στο Μουσείο Τύπου και στην Πελοπόννησο!

Την Τρίτη 5/3/2019 οι τάξεις Β1 και Β2 επισκέφθηκαν το Μουσείο Τύπου Πατρών. Γνώρισαν τις παλιές εφημερίδες και συμμετείχαν σε δραστηριότητες σαν μικροί δημοσιογράφοι.












Την ίδια μέρα επισκεφθήκαμε την εφημερίδα "Πελοπόννησος", ξεναγηθήκαμε στα παλιά μηχανήματα και πραγματοποιήσαμε δημοσιογραφική διαβούλευση.



Η Α' τάξη στην Αραχνοϊστόπολη!

Επισκεφθήκαμε το ΜΕΤ την Τρίτη 19/2 και παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Αραχνοϊστόπολη". Μάθαμε πώς να σερφάρουμε με ασφάλεια στο διαδίκτυο δίχως να αποκαλύπτουμε τα προσωπικά μας δεδομένα... όπως τηλέφωνο, διεύθυνση, ονοματεπώνυμο. Γνωρίσαμε τους κινδύνους που κρύβονται στην Αραχνοϊστόπολη... και διασκεδάσαμε με τις αραχνοπεριπέτειες που αντιμετωπίσαμε! Χορέψαμε και 'συνδεθήκαμε' μεταξύ μας στην Αραχνοϊστόπολη με πολύχρωμες κορδέλες!

Τέλος απολαύσαμε την ηλιόλουστη μέρα παίζοντας ομαδικά παιχνίδια στο καταπράσινο "Πάρκο της Ειρήνης!"




Η Γ' και Δ' τάξη μπορούν να τα καταφέρουν... με τη βοήθεια του Αλυσοδεμένου Ελέφαντα!

Στις 18 Φεβρουαρίου η Γ' και Δ' τάξη του σχολείου μας παρακολούθησαν στο θέατρο Λιθογραφείο την παράσταση "Αλυσοδεμένος Ελέφαντας".

Πώς γίνεται λοιπόν ένα ζώο τόσο δυνατό όσο ο ελέφαντας να κάθεται αλυσοδεμένος σε ένα τόσο δα ξυλαράκι, καρφωμένο στην άμμο; Αρκεί να το πιστέψουμε, να αναπτύξουμε την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε, ήταν το τόσο δυνατό και αισιόδοξο μήνυμα  που αποκόμισαν οι μαθητές μας από το σπουδαίο αυτό έργο.



Διάχυση σεμιναρίου Βαρκελώνης μέσω της σελίδας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτ.Ελλάδας



Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας  -αφού έστειλε συγχαρητήριες ευχές στο σχολείο μας-  με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της, ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους πολίτες για την ξεχωριστή προσπάθεια που έκανε το σχολείο μας με την υλοποίηση προγράμματος Erasmus+ και την παρακολούθηση σεμιναρίου σχετικού με την ένταξη των μειονοτήτων, των μεταναστών και των προσφύγων στα ευρωπαϊκά σχολεία και στις κοινότητες. 
Το σεμινάριο αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για γόνιμο προβληματισμό και συζήτηση εντός της σχολικής κοινότητας ενώ θα ακολουθήσουν και αντίστοιχες δράσεις ευαισθητοποιώντας τόσο τα μέλη της σχολικής όσο και της ευρύτερης κοινότητας.



Διάχυση σεμιναρίου Βαρκελώνης με δημοσίευση στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ της Πάτρας


Το 46ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών άνοιξε φτερά... με το erasmus+


Το 46ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών μετά από αξιολόγηση πήρε την τέταρτη θέση σε πανελλήνιο επίπεδο για έργα Erasmus + KA1.Το σχολικό έτος 2018 -2019 ξεκίνησε το ταξίδι του...

Ο τίτλος του έργου είναι: "Ανοίγουμε φτερά στον ψηφιακό ουρανό και αγκαλιάζουμε τον κόσμο" με κωδικό: 2018 - EL01 - KA101 - 046718. 

Το project περιλαμβάνει θεματικές που σχετίζονται με την ένταξη προσφύγων και μεταναστών στα ευρωπαϊκά σχολεία και στην κοινωνία και ψηφιακά εργαλεία ενσωματωμένα μέσα στη διδασκαλία. Οι κινητικότητες περιλαμβάνουν courses και job shadowing. 

Στις 4 Νοεμβρίου 2018 η παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ του Σχολείου (Παναγόπουλος Αθανάσιος, Γκοτσοπούλου Μαρία, Αμπλά Μαρία και Τσέλος Παναγιώτης) άνοιξε φτερά και πέταξε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Εκεί παρακολούθησε σεμινάριο με τίτλο: "Η ένταξη των μειονοτήτων, των μεταναστών και των προσφύγων στα ευρωπαϊκά σχολεία και κοινωνία". Ο οργανισμός υποδοχής που οργάνωσε το σεμινάριο ήταν ο Shipcon Limassol Ltd.

Το σεμινάριο πρόσφερε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες για συζητήσεις σχετικά με το ρόλο της εκπαίδευσης στη συνολική προσπάθεια ενσωμάτωσης των προσφύγων και των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ήταν ένα ουσιαστικό μάθημα για όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση, όπως διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί επίσημης και άτυπης εκπαίδευσης, εκπαιδευτές, δημόσιοι υπάλληλοι υπεύθυνοι για εκπαιδευτικές πολιτικές, ηγέτες των κοινοτήτων, κοινωνικοί λειτουργοί, ΜΚΟ και προσωπικό πολιτικών οργανώσεων.

 Στο τέλος της επιμόρφωσης όλοι οι συμμετέχοντες απέκτησαν γνώσεις και πρακτικές για να αντιμετωπίσουν τις πολιτισμικές διαφορές μέσα στην τάξη και να αξιοποιήσουν στο έπακρο την πολιτισμική ποικιλομορφία. Να υιοθετήσουν την πολιτιστική πολυμορφία και τις βέλτιστες πρακτικές για να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν πολιτικές αποϊσοποίησης. Να κατανοήσουν τη σημασία της απόκτησης εθνικής γλώσσας για την ένταξη των μειονοτικών ομάδων και των μεταναστών, να εφαρμόσουν τις καλύτερες πολιτικές διαφοροποίησης και να λάβουν θετικές ενέργειες.

Το σεμινάριο πρόσφερε επίσης συνθήκες για βελτίωση της ξένης γλώσσας (αγγλικά) στην επικοινωνία με άλλους συναδέλφους και εκπαιδευτές  καθώς και γνωριμία με ξένες κουλτούρες  και νέα πολιτισμικά στοιχεία. 

Δόθηκε χρόνος και ευκαιρίες για επισκέψεις σε σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της Βαρκελώνης (Sagrada Familia, La Pedrera, Πάρκο Montjuic καιTibidabo). Επειδή η πτήση ήταν μέσω Παρισιού, για λίγες ώρες έγινε επίσκεψη και στον Πύργο του Άϊφελ. Οι επισκέψεις αυτές αποτέλεσαν και ένα φόρο τιμής στο έτος 2018 το οποίο έχει ανακηρυχτεί ευρωπαϊκό έτος πολιτιστικής κληρονομιάς!!! 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρουν πολύτιμες εκπαιδευτικές εμπειρίες, ανοίγουν ορίζοντες και προωθούν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στο έργο του δασκάλου στις καθημερινές εκπαιδευτικές δράσεις.




   

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Διάχυση σεμιναρίου Βαρκελώνης στη σχολική κοινότητα (ii)

Γιορτή Χριστουγέννων και ευκαιρία να αναλογιστούμε τη μεγάλη αγάπη του Κυρίου προς εμάς. Ευκαιρία και για εμάς να αποδείξουμε στην πράξη την αγάπη μας για τους άλλους.
Το Β'2 παρουσίασε στη σχολική κοινότητα το θεατρικό έργο "Το πριγκιπόπουλο που έγινε προσφυγάκι" τονίζοντας τα παντοτινά μηνύματα της προσφοράς, της ανιδιοτέλειας, της αποδοχής, της αγάπης προς όλους. Η εικόνα που χρησιμοποιήθηκε στην πρόσκληση της γιορτής είναι φωτογραφία από τον ναό της Sagrada Familia της Βαρκελώνης (πόλης που πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο του erasmus+) και αναπαριστά τη Γέννηση του Κυρίου μας.


Διάχυση σεμιναρίου Βαρκελώνης στη σχολική κοινότητα (i)


Ο αγώνας για την ελευθερία και τη δημοκρατία είναι πάντα επίκαιρος και φαίνεται πως σε αυτόν στρατεύονται πολίτες σε πολλές χώρες του κόσμου. Ενάντια στη δικτατορία, αγωνίστηκαν τόσο οι Έλληνες πολίτες όσο και οι Ισπανοί. Κάποιοι από τους πολίτες των δύο αυτών χωρών αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς και να καταφύγουν σε άλλες χώρες.



Διάχυση σεμιναρίου Βαρκελώνης στη μαθητική κοινότητα (iv)


Στη Βαρκελώνη Ισπανίας υλοποιήθηκε η πρώτη κινητικότητα του erasmus+ KA 101 έργου του Σχολείου μας (2018-1-EL01-KA101-046718).

Στο σεμινάριο υλοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες. Κάποιες από αυτές τις εντάξαμε στη διδακτική πράξη στις τάξεις μας. Οι δραστηριότητες αυτές σκοπό έχουν να περάσουν το μήνυμα ότι μέσα στην ποικιλομορφία των ανθρώπων είμαστε ίσοι και έχουμε όλοι το δικαίωμα της μόρφωσης. Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, συνήθειες και κουλτούρα! Όμως κανένας δεν περισσεύει και ο οποιοσδήποτε είναι χρήσιμος!

Α. Δραστηριότητα με σχοινάκι

Σκοπός της δραστηριότητας είναι η εργασία σε ομάδες και η συνεργασία.
Στόχος της δραστηριότητας είναι να δείξει ότι κάθε μαθητής είναι πολύτιμος στην υλοποίηση της δραστηριότητας.


Β. Δραστηριότητα σχετική με την εξωτερική εμφάνιση

Σκοπός της δραστηριότητας είναι η εργασία σε ομάδες και η συνεργασία.
Στόχος της δραστηριότητας είναι να δείξει την ποικιλία ρουχισμού και εξωτερικής εμφάνισης που υπάρχει στους ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες.



Διάχυση σεμιναρίου Βαρκελώνης στη μαθητική κοινότητα (iii)


Διαβάζοντας το περιβόλι του Σαμίχ και με τη βοήθεια επίκαιρου ενημερωτικού υλικού οι μαθητές του Γ'2 συζήτησαν, προβληματίστηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν ως προς την έννοια του πρόσφυγα, τους λόγους εγκατάλειψης μιας χώρας, τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα όνειρα ενός μικρού παιδιού πρόσφυγα.
Με σύνθημα " Όλοι διαφορετικοί, μα με ίδιες ανάγκες" όλοι μαζί οι μαθητές κατασκεύασαν μια μεγάλη αφίσα με τα δικαιώματα και τις ανάγκες των παιδιών όλου του κόσμου.