Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Η Επανάσταση του '21 μέσα από τα μάτια των παιδιών

 Σχολική, επετειακή έκθεση με γραμματόσημα και ιστορικές σημαίες!

Σε μια εξαιρετική έκθεση με θέμα την Επανάσταση του 1821 προχώρησε το 46ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, με την αμέριστη βοήθεια τόσο των εκπαιδευτικών του, όσο και του διευθυντή του σχολείου κυρίου Αθανασίου Παναγόπουλου.

Εντός του σχολικού κτηρίου έχουν τοποθετηθεί προθήκες, όπου παρουσιάζονται όλα τα αυθεντικά γραμματόσημα με θέμα την Εθνική μας Παλιγγενεσία, που εξέδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία κατά τη διάρκεια των 194 χρόνων της λειτουργίας τους, με πρώτη έκδοση το 1924 με θέμα τον Λόρδο Βύρωνα και με τελευταία έκδοση τον Δεκέμβριο του 2021 με θέμα η Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Εθνική Πινακοθήκη.

Αφορμή για να διοργανωθεί η έκθεση ήταν η συμμετοχή μαθητών της Δ' τάξης του σχολείου στον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής των Ελληνικών Ταχυδρομείων τον περασμένο Μάρτιο με τίτλο: "Η Επανάσταση του 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών". Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 10.000 μαθητές από Ελλάδα και Κύπρο και οι ζωγραφιές όλων των μαθητών μετατράπηκαν σε προσωπικά γραμματόσημα και εστάλησαν στις διευθύνσεις των μαθητών. Στον κεντρικό προθάλαμο του σχολείου παρουσιάζονται οι ζωγραφιές των μαθητών με τα αντίστοιχα προσωπικά τους γραμματόσημα.

Ωστόσο η υπόθεση - έκθεση δε σταματά μόνο στην παρουσίαση των γραμματοσήμων και στα καλλιτεχνήματα των μικρών μαθητών, αλλά συνεχίζεται και με την ανάρτηση στο εσωτερικό του σχολικού χώρου πληθώρα αντιγράφων των ιστορικών, επαναστατικών σημαιών του 1821. Στην ως άνω προσπάθεια συνέβαλλε και το 1/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Πάους της επαρχίας Καλαβρύτων, όπου δια μέσου του προϊσταμένου του, κυρίου Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου, παραχωρήθηκε σημαντικός αριθμός ιστορικών σημαιών από τη συλλογή που διαθέτει το σχολείο αυτό.

Η έκθεση με τη συλλογή των γραμματοσήμων και των ιστορικών σημαιών έχει δώσει τη δυνατότητα σε  όλα τα παιδιά του σχολείου να οδηγηθούν βιωματικά στη γνώση πολλών πτυχών της ιστορίας μας και στο να θέσουν από την πλευρά τους τα δικά τους ερωτήματα.

 Σ' αυτό το όμορφο ταξίδι στην ιστορία, όπου ταξιδιώτες είναι οι εκπαιδευτικοί και οι 220 μαθητές του 46ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας, δημιούργησε ούριο άνεμο και η αποστολή πληθώρας αναμνηστικών δώρων με θέμα το '21 από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα Κυπριακά Ταχυδρομεία και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα δώρα τους, δείγμα αγάπης προς το σχολείο και τους μαθητές, κληρώθηκαν την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022.

 














Γιορτάζοντας την 25η Μαρτίου

 Το σχολείο μας για άλλη μια φορά πιστό στις παραδόσεις γιόρτασε (τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας) τον αγώνα των προγόνων μας να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό και να ιδρύσουν ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος. Σε όλα τα τμήματα έγιναν δίωρες δράσεις με παρουσιάσεις, κατασκευές, τραγούδια. Έγινε παράδοση της σημαίας στους μαθητές της έκτης, ενώ συνόδευσε με τραγούδια η σχολική μας χορωδία. Κλείνοντας τη μικρή αλλά ουσιαστική αυτή γιορτή τραγουδήσαμε όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο!














Τα πεμπτάκια ξαναχτυπούν!

 Η Ε' Τάξη στις 22 Μαρτίου επισκέφθηκε την Εφημερίδα Γνώμη, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας και στο εκτυπωτικό της κέντρο, γνώρισε από κοντά δημοσιογράφους, γραφίστες, τυπογράφους. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γίνουν και αυτοί δημοσιογράφοι και να θέσουν ερωτήματα για το πώς συλλέγονται πληροφορίες για μια είδηση, πώς διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η αξιοπιστία της, πώς γίνεται η εκτύπωση και πώς διορθώνονται τυχόν λάθη, πρότειναν να υπάρξει παιδικό ένθετο, ενώ θέλησαν να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για θέματα της επικαιρότητας. 

Στη συνέχεια με αφορμή τη γιορτή για την Επανάσταση του 1821, επισκέφθηκαν το Εθνολογικό Μουσείο Πατρών. Είδαν κειμήλια της επανάστασης και της νεότερης ιστορίας (όπλα, στολές, την επαναστατική σημαία της Πάτρας, ζωγραφικούς πίνακες ηρώων), με τρόπο μοναδικό αφού είχαν την ευκαιρία να τα περιεργαστούν, να αντιληφθούν το βάρος που κουβαλούσε ένας κλέφτης, να μάθουν για τη σημασία της κάπας για τον πολεμιστή εκείνης της εποχής, να ανάψουν φωτιά με την τσακμακόπετρα, να προφυλάξουν τα τσαρούχια του πολεμιστή.









 

Ταξίδι στην Ιστορία!

 Οι μικροί μαθητές απόλαυσαν τον ήλιο και αθλήθηκαν στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, όπου έκαναν αγώνες ταχύτητας και έδωσαν μεταξύ τους φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου! Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν από αξιωματικούς του στρατού σε έκθεση με πλούσιο υλικό με κειμήλια από την νεότερη ιστορία μας και με οπτικοακουστικά μέσα! Αν και μικροί εντυπωσιάστηκαν από όσα είδαν και υποσχέθηκαν να αγωνιστούν και αυτά με όλες τους τις δυνάμεις αν χρειαστεί!


























Ίντερνετ! Ώρα να μάθουμε για τους κινδύνους!

Στα πλαίσια του Safe Internet, στις 8 Φλεβάρη, οι μαθητές της Ε' τάξης είχαν τη χαρά να συνδεθούν με συμμαθητές τους από διάφορα σχολεία της χώρας και με την υποστήριξη των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας να ενημερωθούν και να είναι επιφυλακτικοί στις όποιες προκλήσεις του διαδικτύου. Εκτός της ειδικής πλατφόρμας με ποικίλες παιγνιώδεις δραστηριότητες οι μαθητές συγκράτησαν τον πολύ σημαντικό τηλεφωνικό αριθμό που μπορούν να καλέσουν σε περίπτωση ανάγκης: 111 88





Επίσκεψη στην ΕΜΑΚ Πατρών

Τα τμήματα της Ε' τάξης στις 14 Δεκεμβρίου στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων επισκέφθηκαν την ΕΜΑΚ Πατρών. Είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους αξιωματικούς και το προσωπικό της υπηρεσίας, οι οποίοι με υπομονή και μεράκι απάντησαν σε όλες τις απορίες των μικρών μαθητών για το ρόλο τους, τον ειδικό εξοπλισμό που έχουν για κάθε περίπτωση, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και τη χαρά που νιώθουν βοηθώντας και σώζοντας συμπολίτες μας. Οι μαθητές μας έγιναν πυροσβέστες, πέταξαν drone, σήμαναν συναγερμό και εικονικά προσπάθησαν να σβήσουν μια μικρή εστία φωτιάς!











Η πρόληψη σώζει! Μην το αμελείς!

20 Σεπτεμβρίου και οι δράσεις ξεκινούν!

Οι μαθητές της Ε’ τάξης με τις δασκάλες τους Αμπλά Μαρία και Παπασούλη Αλεξάνδρα συμμετείχαν στη δράση του τμήματος Αγωγής Υγείας, της Ογκολογικής Μονάδας του Αγ.Ανδρέα και άλλων φορέων για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και πρόληψη για τον καρκίνο. Ζωγράφισαν μπαλόνια με διαφορετικό κορδελάκι χρώμα για κάθε είδους καρκίνο, κατασκεύσαν αφίσα, έγραψαν συνθήματα, τραγούδησαν. Με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ελευθέρωσαν τα μπαλόνια τους, να πετάξουν ψηλά και να μεταδώσουν σε όλη τη γειτονιά και την πόλη μας το μήνυμα της έγκαιρης πρόληψης.